

metodama ekološkog i regenerativnog uzgoja.
ZRNO POLJOPRIVREDNE KULTURE
Povrće, ratarske kulture i začinsko bilje – svi proizvodi Zrno eko uzgoja dijele iste kriterije: ekološki uzgoj, regenerativni prakse, plodored raznolikih kultura, pokrivanje tla, zelena gnojidba i mnoge druge metode koje garantiraju najvišu kvalitetu poljoprivredne kulture, ali i obnovu okoliša. Uzgojene s ljubavlju i ručnim radom, Zrno poljoprivredne kulture potražite u bio&bio trgovinama!Sve poljoprivredne kulture Zrno eko imanja uzgojene su prema pravilima ekološke proizvodnje. To znači bez upotrebe mineralnih gnojiva te kemijskih pesticida i herbicida štetnih za zdravlje čovjeka i okoliša. No Zrno eko uzgoj ne staje na tome. Povrće i začinsko bilje za svježu potrošnju uzgajamo na preko 200 biointenzivnih no-dig gredica koje predstavljaju najviši standard regenerativne ekološke poljoprivrede i očuvanja tla. Istovremeno, ratarske kulture i povrće za preradu uzgajamo u petogodošinjem plodoredu, s kontinuiranom izmjenom pokrovnih usjeva i usjeva za zelenu gnojidbu te izbjegavajući tešku obradu tla poput oranja.



POVRĆE
Raznolikost naših polja i gredica obilježava preko 35 vrsta salata, kupusnjača i lukova te korjenastog, plodovitog i gomoljastog povrća. Uzgoj vlastitog presada omogućuje nam izbor jedinstvenih i atraktivnih sorti poput Salanova salata dok princip biointenzivnih gredica stvara uvjete za istinski svježe kulture poput mrkve i cikle s lišćem. Uz specijalitete poput daikona, čičoke i salatnih mikseva te svakodnevne uzdanice poput blitve, paprika i kupusa, Zrno povrće predstavlja srce naše poljoprivredne proizvodnje i izvor sirovina prema ostalim pogonima.


RATARSKE KULTURE
Ratarske kulture poput pira i soje igraju važnu ulogu u ekosustavu Zrno proizvoda. Rastući u uskim redovima na velikim površinama one pružaju točno onakvu sirovinu kakva je potrebna za jedinstvenu kvalitetu i okus Zrno proizvoda. Tako je soja koju uzgajamo specifično birana po veličini zrna, boji te udjelu ulja i proteina kako bi zadovoljila potrebe vlastite proizvodnje tofua koji se nalazi u brojnim proizvodima Zrno eko pekare i Zrno bio bistroa. Takav zaokruženi ciklus slučaj je i s pirom kojeg koristimo za vlastito pirovo brašno te kukuruzom čiji se mladi klipići kisele i pretvaraju u zimnicu. No Zrno ratarstvo ima i još jednu važnu ulogu. Pred kraj svake sezone, u rujnu, na sve uzgojne površine sije se kombinacija ozime raži i grahorice koja svojim pokrovom čuva tlo od erozije preko zime, a u proljeće zaoravanjem hrani tlo svojim biljnim ostatcima.


ZAČINSKO BILJE
Vlastito začinsko bilje tajni je sastojak mnogih Zrno proizvoda, uključujući i brojna jela Zrno bio bistroa. Tako na 900m2 kvadratnih Zrno začinskog vrta raste čak 12 vrsta različitiog bilja - bosiljak, kadulja, melisa, menta, origano, timjan, celer list, kopar, korijander, peršin list, vlasac i chilli paprika. Svaka vrsta ima svoju ulogu poput mente koja obogaćuje limunadu s đumbirom u Zrno bio bistro ili chilli paprike koja čini Zrno ljuti ajvar jednim od najtraženijih proizvoda Zrno eko prerade. No naš začinski vrt ima i doživljajni efekt - prekrivene bogatim kompostom i ispresjecane putevima drvene sječke, njegove gredice najmirisnija su točka imanja te zvijezda svih obilazaka i događanja.

75
Tona uzgojenih kultura

60
Različitih kultura

200
Biointenzivnih gredica

22
Hektara pod uzgojem