ZRNO EDUKACIJA
Edukativni Sadržaj
Kroz edukativni sadržaj, Zrno dijeli znanje o svojim metodama i praksama. Sadržaj je podijeljen u tematske module koji se mogu kombinirati. Posjeti imanju organiziraju se u periodu od sredine travnja do sredine listopada. Upiti i prijave na edukacije@bio-zrno.hr.
Zrno eko imanje u teoriji i praksi
Prezentacija organizacije, ustroja i proizvodnih načela Zrno eko imanja uz stručni obilazak. Cilj modula je razumjeti jedinstveni kontekst i zaokruženi sustav proizvodnje Zrno eko imanja koji uključuje poljoprivrednu, prerađivačku, pekarsku i ugostiteljsku proizvodnju
Certifikacija, standardi i povjerenje u sustavu eko proizvodnje
Predavanje o procesu certifikacije eko proizvoda, heterogenim standardima u svijetu ekološke proizvodnje te o specifičnostima i izazovima vezanima uz pitanje povjerenja na tržištu eko proizvoda
Mehanizirana eko proizvodnja
Detaljan teoretski i praktični uvid u mehaniziranu poljoprivrednu proizvodnju na Zrno eko imanju uz obilazak sve mehanizacije i opreme koja se u navedenoj koristi.
Biointenzivna eko proizvodnja
Detaljan teoretski i praktični uvid u pionirsku biointenzivnu poljoprivrednu proizvodnju na Zrno eko imanju. Modul uključuje kompletnu razradu biointenzivnog sustava, njegovih načela, specifičnosti i metoda uz obilazak kultura.
Kontrola i suzbijanje korova
Kontrola i suzbijanje korova jedan je od najvećih izazova u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Kroz ovaj modul, polaznici dobivaju uvid u jedinstvene prakse i metode koje je Zrno eko imanje razvilo kroz svoje višegodišnje iskustvo, uključujući sustave okultacije, spaljivanja, mehaničkog kultiviranja i prevencije.
Proizvodnja presada
Proizvodnja vlastitog presada omogućuje poljoprivredniku bolju kontrolu nad vlastitim proizvodom, veći izbor sorti te veći prostor u formaciji cijene. Kroz ovaj modul, polaznici dobivaju uvid u specifični niskobudžetni sustav proizvodnje presada koje je razvilo Zrno eko imanje uz demonstraciju proizvodnog procesa i specifičnosti.
Upravljanje vodom i sustavi navodnjavanja
Kvalitetan sustav upravljanja vodom i sustav navodnjavanja, osnova je uspješne poljoprivredne proizvodnje. Modul obuhvaća uvid u sustav Zrno eko imanja, uključujući arteški bunar, akumulacije, navodnjavanje kap na kap, navodnjavanje rasprskivačima, tehnologiju filtracije itd.
Suzbijanje štetnika i upravljanje rizicima
Upoznavanje s metodama i praksom suzbijanja štetnih organizama u poljoprivrednoj proizvodnji Zrno eko imanja.
Tlo, plodnost i bioraznolikost
Modul obuhvaća teoretski i praktični uvid u sustave upravljanja kvalitetom i plodnošću tla te bioraznolikosti na Zrno eko imanju poput proizvodnje komposta, živica, hotela za kukce, pojaseva voćki itd.
Planiranje, rotacija kultura i softversko praćenje
Precizno planiranje proizvodnje, razrada rotacije i plodoreda te efikasno praćenje osnova su uspjeha poljoprivredne proizvodnje. Kroz modul, polaznici dobivaju uvid u jedinstveni sustav planiranja poljoprivredne proizvodnje na Zrno eko imanju te specifična softverska rješenja razvijena za praćenje navedene proizvodnje.
Berba, branje, pakiranje i distribucija
Modul obuhvaća demonstraciju niskobudžetnog pogona za pranje povrća koje je razvilo Zrno eko imanje, specijaliziranih alata za berbu i pakiranje te opis distributivnih kanala za eko poljoprivredne proizvode.
Uzgoj gljiva
Obilazak eksperimentalnog područja za uzgoj shiitake gljiva na Zrno eko imanju uz opis načela i procedure proizvodnje.
Kruh od kiselog tijesta
Demonstracija principa i tehnologije izrade kruha od kiselog tijesta sa Zrno starterom, starim 15 godina. Prezentaciju modula vodi Zlatko Pejić.
Osnove eko pekarske proizvodnje
Pregled pekarskih proizvoda te pekarskih proizvodnih procesa Zrno eko imanja uz obilazak pekarskih pogona ukoliko uvjeti to omogućuju.
Prirodna proizvodnja zimnice
Zrno eko imanje proizvodi više od 10 vrsta prerađevina u kategoriji zimnice, kako tradicionalnih – poput ajvara i kiselog kupusa, tako posebnih – poput kiselog daikona i čičoke. Modul obuhvaća demonstraciju specifičnosti navedene proizvodnje.
Proizvodnja Tofua i Seitana
Zrno eko imanje proizvodi i vlastiti tofu i seitan koji se koriste u brojnim pekarskim i ugostiteljskim proizvodima. Modul obuhvaća uvid u specifičnosti navedene proizvodnje.
Trajanje Modula
Trajanje edukativnog posjeta ovisi o izabranim modulima i popratnom sadržaju. Minimalno vrijeme za osnovni obilazak i zakusku je 2h, no za potpuniji dojam imanja i sadržaja preporuča se odvojiti 3-4 sata. Specifično vrijeme trajanja određuje se na razini individualnog posjeta s obzirom na odabrane module i željeni sadržaj.
Cijena edukativnog posjeta ovisi o broju polaznika, odabranim modulima i popratnom sadržaju te se kreira prema individualnom upitu. Standardni raspon broja polaznika je od 5 do 40. Grupe iznad 40 polaznika, ovisno o godišnjem dobu, mogu biti logistički izazov za procese imanja te su utoliko podložne posebnom dogovoru. Plaćanje virmanski po finalnoj ponudi.
Broj polaznika | Minimalan broj modula |
---|---|
1 do 9 | 1 |
10 do 19 | 2 |
20 do 29 | 3 |
30 do 39 | 4 |

Hrana I Piće
Ugostiteljska ponuda na imanju je podložna dogovoru te se može prilagoditi željama. Cjelokupna ponuda je certificirana ekološka, a standardne opcije su:
1) Lagani ručak – uključuje kavu/čaj, sendvič od sastojaka sa Zrno eko imanja i slatku poslasticu
2) Kuhani ručak – uključuje kavu/čaj, grah varivo, Zrno kruh, salatu i slatku poslasticu
Standardne opcije ručka |
---|
Lagani ručak |
Kuhani ručak |
